Haus Majstor Higijena & Profesionalni Upravnik - Vesti 91

Najzelenija zgrada na svetu

Datum: 21-06-2021

"Urbana šuma"

 
Tzv. Urbana šuma (Urban Forest) je 30-spratna kula stambeno-poslovne namene, čiji početak izgradnje se planira ove godine (završetak bi bio 2024. godine) u Brizbejnu, u Australiji. Zgrada će biti najozelenjenija urbana građevina na svetu sa više od 1000 komada drveća i više od 20.000 biljaka, odabranih od 259 biljnih vrsta koje su zastupljene u Brizbejnu i okolini. "Urbana šuma" je poslednji krik tehnologije u izgradnji ekološki osvešćenih, "zelenih" zgrada, a deo je globalnog pokreta u arhitekturi i građevinarstvu, koji uvodi u užurbane, urbane sredine mnoštvo zelenila, kiseonika i tako doprinosi stvaranju kvalitetnijeg životnog i radnog okruženja i očuvanju i unapređenju opšteg mentalnog stanja i duševnog zdravlja svih nas. Ilustracije radi, zgrada ima 5 puta više drveća od obližnjeg "Mazgrejv parka" ("Musgrave Park").
 
 
Planira se da nova zelena kula ima 382 apartmana, dok bi luksuzni maloprodajni prostori, kafei i restorani bili na prizemlju i na dvospratno uređenom vrhu. Vrh zgrade ima i bazen za zajedničku upotrebu svih stanara zgrade. Fasada se sastoji od stepenasto raspoređenih, prostranih balkona, obavijenih velikom količinom zelenila, koje daje prirodnu, kako fizičku, tako i vizuelnu izolaciju od sunčeve svetlosti, vetra i kiše, a obezbeđuje istovremeno i toplotnu izolaciju. Zgrada sadrži, isto tako, solarne panele i sistem za navodnjavanje brojnih biljaka upotrebom kišnice, koja se skladišti u posebnim rezervoarima. 
 
 
Za kraj misao arhitekte Koičija Takade, autora zelene kule: "Još od vremena industrijske revolucije, posvećeni smo masovnoj produkciji. Sada je vreme da se posvetimo masovnom ozelenjavanju. ... Beton, čelik i staklo su čvrsti i stabilni građevinski materijali, ali oni su mrtva materijalnost. Moramo da uvedemo u arhitekturu više žive materijalnosti, žive arhitekture. Kriza sa korona virusom nas je sve podsetila da smo živa bića. Na ovoj planeti smo da bismo živeli, ne tek da bismo se opirali smrti. Arhitektura treba da učini isto."