Haus Majstor Higijena & Profesionalni Upravnik - Vesti 91

Savremena arhitektura u Argentini

Datum: 07-07-2021

U Koglanu, predgrađu Buenos Airesa u Argentini, izgrađen je mali stambeni kompleks, delo ahitektonske firme Alonso&Kripa ("Alonso&Crippa"). Deo grada gde je zgrada smeštena ima nisku gustinu naseljenosti i njime dominiraju porodične kuće. Objekat je neobičnog oblika i rasporeda prostorija, sa ulične strane je širok samo 8 metara, dok se u dubinu proteže čak 20 metara.

 
Zgrada u ulici Superi 3226 kombinuje 6 stanova koji podsećaju svojim rasporedom prostorija i prostranim dvorištima na porodičnu kuću. Vertikalni raspored prostorija, isto tako, potpuno odstupa od uobičajenog rasporeda u stambenim zgradama, sa vrlo kreativnim i avantgardnim varijacijama koje su potpuno neočekivane, ali tehnički savršeno sprovedene.
 
 
Zgrada je konstruisana na način da omogućava svojim stanarima što više dobro organizovanog životnog prostora, najveću moguću privatnost i optimalno i ravnomerno osunčanje i ventilaciju. Fasada se sastoji skoro celom svojom površinom od krupnih prozora, koji su prekriveni belim metalnim roletnama, kojim je moguće regulisati količinu dnevnog svetla koju želite da pustite u svoj stan. Roletne imaju izuzetno dekorativnu strukturu, čemu doprinosi njihov uvek različit položaj, sve u zavisnosti od toga koliko je u kom trenutku svaki stanar odlučio da pusti dnevnog svetla u svoje prostorije.