Haus Majstor Higijena & Profesionalni Upravnik - Vesti98

Najviša stambeno-poslovna zgrada na svetu

Datum:14-08-2021
 
U centru njujorškog Menhetna, u blizini Central parka, prošlog meseca je završena izgradnja najviše stambeno-poslovne zgrade na svetu, "Kule Central park" ("Central Park Tower"). Kada bude završena, ova ekskluzivna i u svakom pogledu ekstravagantna građevina će dostići visinu od čak 472 metra sa 98 spratova i time postati druga najviša zgrada na svetu izvan Azije, 14. najviša na svetu. U izgradnju je uloženo 3 milijarde američkih dolara.
 
 
Suteren, prizemlje i prva 4 sprata će zauzeti luksuzna prodavnica Nordstrom na 26.500 kvadratnih metara, sa fasadom optočenom talasastim staklom. Istočni deo kule ima konzolno izbočenje i nadvija se nad čuvenom umetničkom školom "Liga studenata umetnosti Njujorka" (" Art Students League of New York"). Konzolno proširenje zgrade je odabrano kako bi se pružio što bolji pogled na Central park. Preostali deo kule čine 179 luksuznih apartmana, prosečne površine oko 460 kvadratnih metara, a dizajn enterijera je poveren čuvenom hjustonskom arhitektonskom studiju "Rottet Studio". Od 8. do 12. sprata će biti smešteni bazen, košarkaški teren, teretane, spa centar i dečija igraonica, kao veći broj kafića i restorana.
 
 
Betonski temelj debljine 2,4m je ukopan u izuzetno čvrstoj matičnoj, dobro konsolidovanoj steni, iskopavanjem 2100 kubnih metara stene, što čini izuzetnu podlogu čak i za zgradu te visine.
Fasada je staklena, a značajan momenat u njenoj izgradnji predstavlja činjenica da je na višim spratovima ona izvedena upotrebom tehnike zida-zavese. Kombinacija stakla i aluminijuma predstavlja izuzetno laku konstrukciju, koja istovremeno pleni svojim atraktivnim izgledom.
 
 
Izgradnju kule je obeležila nesreća u kojoj je maja 2018. godine poginuo radnik obezbeđenja, kada se na njega obrušio komad staklene fasade težak više od tone. Porodica je tužila izvođača i dobila 2020. godine odštetu u iznosu od 1,25 miliona američkih dolara.
 
 
Prikaz izuzetnog pogleda koji se pruža iz kule možete pogledati na sledećem linku: https://centralparktower.com/