Haus Majstor Higijena & Profesionalni Upravnik - Vesti 96

Najtanji neboder na svetu

Datum: 28-07-2021

Australijska arhitektonska firma "Durbah Blok Džegers" ("Durbach Block Jaggers") je objavila nacrte za izgradnju hotela "Olovka-toranj" (Pencil Tower) u Sidneju. Radi se o 100m visokom neboderu koji će biti izgrađen u centru Sidneja, a koji je neobičan po tome što će širina zgrade biti samo 6,4m. Sa odnosom visine i širine 16:1 kula u Ulici Pit broj 410 će biti jedna od najužih nebodera na svetu.

 

Toranj koji podseća na olovku će se sastojati iz 173 apartmana, po 6 na svakom spratu, dok je osnova od sedam spratova ta koja zgradu smešta u arhitektonski kontekst centra Sidneja. Naime, ova osnova će oblikom podsećati na džinovsku bravu, a ugostiće na donjim spratovima luksuzni kafić i laundž bar sa odličnim pogledom na ulicu kroz improvizovanu ključaonicu ogromnih dimenzija, dok će na višim spratovi biti spa centar. Krov izdvojene osnove nove zgrade će krasiti park sa odličnim pogledom na centar Sidneja. Fasada ovog izdvojenog "podijuma" zgrade je sa svojim prozorima zaobljenim na vrhu lukovima, urađenim u tehnici cigle, uklopljena u arhitektonsko okruženje u kom se nalazi - obezbeđujući spoj avantgardne inventivnosti sa tradicijom.

Uski toranj nebodera je projektovan da bude kvadratnog poprečnog preseka sa stilizovanim kapitelom na vrhu. Kapitel će biti izrađen sa četiri ukrštena luka, sa svake strane po jedan, a donja vidljiva površina lukova će biti obložena keramičkim pločicama u svetlim bojama. Ova dekoracija će biti vidljiva kako sa ulice dole, tako i iz daljine. U podnožju kapitela će biti terasa, sa izvanrednim pogledom na panoramu Sidneja. Vrh će imati posebnu namenu - tamo će biti smešten bazen i tursko kupatilo, čime se upotpunjuje hedonistički karakter ove ekskluzivne građevine.