Haus Majstor Higijena & Profesionalni Upravnik - Vesti97

Muzej nauke i tehnike u gradu Hajkou u Kini

Datum:25-09-2021

Arhitektonska firma "MAD arhitekte" ("MAD Architects") je objavila pojedinosti u vezi sa svojim poslednjim projektom - zgradom muzeja nauke i tehnike u gradu Hajkou u oblasti Hajnan u Kini. Preliminarne pripreme za početak radova su završene i gradnja uskoro počinje, a zgrada bi trebalo da bude otvorena za posetioce 2024. godine.
 
 
Zgrada će se nalaziti u blizini sportskih stadiona i nacionalnog parka kojim dominira tropska šuma sa močvarnim zemljištem i kada bude završena, biće, po rečima arhitekata, "izvanredna destinacija za istovremeno upoznavanje nauke, tehnologije i prirode, i podsticaj posetiocima da nađu inspiraciju kako u prirodnom, tako i u urbanom okruženju". Ukupna površina objekta će biti preko 46.500 kvadratnih metara i uključivaće, između ostalog, izložbe sa stalnim postavkama, planetarijum i bioskop sa džinovskim platnom.
 
 
Ova neobična i inovativna građevina će svojom bojom i zaobljenim oblikom podsećati na oblak koji se izdiže iznad tropske šume i predstavljaće gotovo neverovatan spoj futurističke tehnologije i netaknute prirode. Efekat oblaka će biti postignut upotrebom srebrnkaste, svetlucave plastike, ojačane specijalnim sintetskim vlaknima, od čega će biti izgrađena fasada.
 
 
Posetioci muzeja će doslovno imati osećaj da lebde iznad guste šume. Izložbeni prostor se kreće spiralno, spoljnim obodom zgrade, a predviđeno je da se sa obilaskom kreće od 5. sprata na dole. Na 5. spratu se celim obimom zgrade pruža panoramski pogled na izuzetno okruženje. Spiralno se spuštajući, nailazi se na stalne postavke posvećene najrazličitijim temama iz oblasti nauke i tehnologije, uključujući svemir (planetarijum i opservatorija), prirodne nauke (prirodnjački muzej) i matematiku. Na 2. spratu će biti "prostor interaktivnih doživljaja" i dečije igralište, a u neposrednoj okolini muzeja bazen i javni prostor za sedenje i razgovor.