Haus Majstor Higijena & Profesionalni Upravnik - Vesti98

Zgrade, potrošnja energije i klimatske promene u brojevima

Datum:23-08-2021

36%  Procenat globalne potrošnje energije koji otpada na zgrade i izgradnju. Od toga je 22% energije svakodnevna potrošnja stambenih i stambeno-poslovnih zgrada, a preostalih 14% odlazi na izgradnju svih zgrada (6%) i potrošnju poslovnih, industrijskih i javnih objekata (8%).

 

82%  Toliki je udeo fosilnih goriva kao izvora energije potrošene u zgradama (podatak iz 2015. godine).

 

17%  Procenat potrošnje energije dobijene iz obnovljivih izvora u SAD (podaci iz 2018. godine)

 

25%  Količina energije u Velikoj Britaniji dobijene iz obnovljivih izvora, sa tendencijom stalnog rasta još od 1998. godine.

 

70%  Procenat energije u Velikoj Britaniji koji se troši na grejanje. 19% se troši na hlađenje, 7% na zagrevanje vode, a 4% na osvetljenje.

 

33%  Udeo globalne emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte za koji su odgovorne zgrade. To zgrade čini najvećim svetskim emiterom ovih štetnih gasova.

 

2050 Godina kada će se emisija štetnih gasova od strane zgrada udvostručiti u odnosu na 2017. godinu.

 

1% Okvirna stopa rasta emisije CO2 (ugljen-dioksida) od strane zgrada od 2010. do danas.

 

2030 Godina koja predstavlja krajnji rok za smanjenje potrošnje energije po kvadratnom metru stambene površine za 30%, kako bi se ispoštovale odredbe Pariskog sporazuma o smanjenju uticaja na klimatske promene.

70%  Udeo gradova u globalnoj emisiji gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte i globalnim zagrevanjem uzrokuju otapanje "večitog leda" na polovima. Ne treba zaboraviti da gradovi zauzimaju samo 3% površine kopna na našoj planeti.

 

250 miliona  Za ovoliko tona bi se smanjila emisija CO2 (ugljen-dioksida) samo do 2030. godine, ukoliko bi se prešlo na električni pogon motornih vozila. Na ovaj način bi se uticalo na poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja ljudi, smanjio bi se nivo buke i zagađenje vazduha.