Haus Majstor Higijena & Profesionalni Upravnik - Vesti 72

Stambeno-poslovni kompleks u centru Londona

Datum: 02-04-2021
 
Londonska projektantska kuća "Mejk arhitekti" ("Make Architects") je završila svoj do sada najveći projekat koji je radila za investitorsku firmu "Dervent London" ("Derwent London"), projekat dograđivanja i celovite rekonstrukcije bloka starih zgrada u centru engleske prestonice. Radi se velikoj stambeno-poslovnoj celini sa oko 30 hiljada kvadratnih metara poslovnih prostorija i oko 4200 kvadratnih metara stambenog prostora, i to kako luksuznih apartmana, tako i delova namenjenih kolektivnom stanovanju. Smešten u Ulicu Šarlot u kvartu Ficrovija u centru Londona, sistem zgrada je svojim rasporedom arhitekonskih elemenata kao i upotrebom materijala u potpunosti uklopljen u urbano okruženje karakteristično za taj deo grada. Mali dvorišni vrt i maloprodajni objekti dodatno potcrtavaju urbani karakter kompleksa.
Osnova kompleksa je kvadrat stranica u dužini od 90 metara. Prvobitno je na ovom prostoru izgrađena zgrada pošte 60-ih godina prošlog veka, a zatim je tu bilo sedište multinacionalne kompanije "Saači" ("Saatchi"). Fasada kompleksa je vrlo dinamična i raznovrsna i kombinuje udubljenja i izbočine, terase i balkone, razbijajući monotonost koja je inače tako česta u savremenoj arhitekturi. Promena u strukturi koju je donela opsežna rekonstrucija i nadograđivanje starog kompleksa zgrada pre svega podrazumeva premeštanje unutrašnjeg jezgra pojedinih građevina ka centru kompleksa, kako bi predvorja u prizemlju bila što prostranija, omogućavajući prodor što više svetlosti i poboljšavajući prirodnu ventilaciju kompleksa. Tri sprata koja su nadograđena su uvučena ka sredini kompleksa, kako zgrada po masivnosti ne bi vizuelno odstupala od susednih zgrada, a postoji još jedna pogodnost tog građevinskog rešenja, a to je mogućnost postavljanja prostranih terasa sa izvanrednim pogledom na centar grada, na visoki toranj Britanskog telekoma i na reku Temzu.
Deo fasade je izveden postavljanjem tamno sivih izduženih dekorativnih fasadnih cigala, proizvođača Petersena iz Danske. Deo je zadržao stare žute i crvene fasadne cigle. Prozori su usađeni duboko u fasadu i na taj način se dodatno vizuelno prilagođava okuruženju, jer je većina zgrada u kvartu izvedena na taj način.
Paleta fasadnih materijala se prenosi i na unutrašnjost, pa su predvorja popločana istim dekorativnim ciglama upotrebljnim na spoljnoj fasadi. Pod kod samog ulaza je izveden od crnog betona, dok je pod recepcije popločan specijalnom danskim hrastovim parketom.
Kompleks je što se tiče snabdevanja energijom u potpunosti ekološki. Koristi se isključlivo električna energija iz obnovljivih izvora, dok su fosilna goriva, dizel ili postupci za dobijanje električne i toplotne energije, zavisni od sagorevanja goriva, tipa kogeneracije, u potpunosti isključeni.