Haus Majstor Higijena & Profesionalni Upravnik - Vesti103

Novi standardi u građevinarstvu i arhitekturi i u našoj zemlji

Datum:26-05-2021
 
Da bismo potvrdili da ni Srbija ne zaostaje u praćenju najboljih trendova u savremenoj arhitekturi i građevinarstvu, dajući im svoje autentično tumačenje i pečat i uklapajući ih u arhitektonski i estetski kontekst srpskih gradova, najbolji primer je zgrada izgrađena prošle godine na Dorćolu u Beogradu, delo arh. Milke Gnjato, kreativnog direktora firme „Zabriskie studio“. Radi se o luksuznom objektu „Mia Dorćol“ u ulici Braće Baruh 26. Pored toga što je opremljen inovativnim tehnologijama koje brinu o očuvanju prirode i pružaju maksimalan komfor klijentima, ovaj objekat svojim izgledom balansira između uobičajenog izgleda poslovne i stambene zgrade, iako je samo poslovne namene. Jedinstveni stambeno-poslovni imidž je sve češći u savremenoj arhitekturi i rezultat je tendencije spajanja, gotovo izjednačavanja stambenog i poslovnog prostora u našim živortima poslednjih decenija.
 
 
Kreativno najzanimljiviji i arhitektonski najzahtevniji aspekt u projektovanju ove izuzetne zgrade je prilagođavanje i savremeno reinterpretiranje industrijske i komercijalne arhitekture, koje dominiraju u neposrednom okruženju novog objekta. Upotreba pilastara (stubovi izvan ravni fasade) bez dodatne ornamentacije, uravnotežen i jednoličan ritam fasadnih otvora, kao i upotreba karakterističnih tamnih fasadnih cigala, ukazuju na strogi funkcionalizam industrijske arhitekture s početka prošlog veka, ali je dinamična i kreativna upotreba ovih građevinskih elemenata, ostajući ipak u tradicionalnim okvirima, ono što stilski usmerava zgradu ka nešto slobodnijim rešenjima arhitektonskog racionalizma, izdavajući je od okruženja.
 
 
Dinamizam fasade se postiže naizmenično postavljenim prozorima i različito postavljenim ciglama u vertikalnim u poređenju sa horizontalnim pilastrima. Vertikalni pilastri vrše i ulogu potpornih stubova, što korisnicima otvara veću slobodu i veći prostor za kombinovanje kada je u pitanju uređenje enterijera. Raznovrsnosti i dekorativnosti fasade možda najviše doprinosi gotska veza na zidovima između prozora i pilastara, sa svakom drugom ciglom izbačenom do trećine svoje dužine izvan ravni zida.
 
 
Objekat ima devet etaža. Šest korisnih etaža za iznajmljivanje, prizemlje (hol – recepcija i dva lokala) i dve podzemne etaže namenjene garaži sa ukupno 26 parking mesta. Površina tipskog sprata iznosi oko 400m2. Svi prozori objekta osim ugaonih se mogu normalno otvarati tako da je prirodna ventilacija prostora omogućena u svakom trenutku. Na svakom spratu se nalaze 4 terase sa postavljenim dekingom na kojima možete da provodite vaše pauze.
 
 
Enterijer poslovnog objekta „Mia Dorćol“ je inspirisan nekadašnjom industrijsko-trgovinskom zonom Dorćola, pa tako preovlađuju natur beton, tamna opeka, masivni crni kamen, rđa i slično. Zidovi su obrađeni posebnom vrstom tehnike kako bi se dodatno postigao željeni efekat sirovog. Ono što doprinosi posebnoj atmisferi objekta je zelenilo, kako na fasadi tako i unutar objekta.
 
 
Zgrada „Mia Dorćol“ je svrstana u objekte izgrađene po najvišim standardima A+ klase poslovnih objekata, odnosno objekte vrhunske energetske efikasnosti, koristeći, uz to, energiju tla preko geotermalnih sondi.