Haus Majstor Higijena & Profesionalni Upravnik - Blog 22

Koje novitete sa sobom donosi novi zakon o stanovaju?

Datum: 03-12-2016
Autor: Haus majstor & Higijena

 

Od sledece godine, ukoliko novi zakon o stanovanju stupi na snagu, svaka zgrada ce biti prinudjena da ima svog upravnika i svi stanari ce biti u obavezi da placaju njeno odrzavanje. Kakve promene donosi ovaj zakon i sta to tacno znaci ako zivite u zgradi koja koristi nase usluge odrzavanja?

 

Noviteti koji uticu na stanare i podstanare:

 

Od pocetka sledece godine, svaka zgrada ce morati da izabere upravnika zgrade, kome ce se placate mesecno 300.00 dinara. Ovo je obavezna stavka, gde ukoliko se stanari ne mogu odluciti za upravnika, prinudni upravnik ce biti odredjen od strane Privredne komore Srbije. Uloga upravnika je da obavesti nadlezne organe o potrebnim hitnim intervencijama, da je zasluzan za zakljucivanje ugovora u ime stanara sa javnim preduzecima i na svaki moguci nacin da zastupa zajednicu stanara. Sto se tice podstanara, stanodavci ce biti u obavezi da podatke o njima dostave upravniku, radi doslednog placanja poreza na iznajmljivanje stana. Ovaj zakon takodje zahteva od stanara da odgovaraju za stetu koja bi nastala tokom neadekvatnog odrzavanja. Novim zakonom stanari su odgovorni za spoljasnje i unutrasnje uredjenje zgrada, sto ima svoje prednosti jer stanari imaju rec kad se radi o odrzavanju njohovog prostora, kao i mane-gde se izbegavanje placanja naknade za odrzavanje moze platiti izmedju 5000 i 50 000 dinara. Ako koristite nas servis odrzavanja, prednost je sto pored nasih iskusnih poslovodja, nasi stanari ce imati rec sa upravnikom zgrade i na taj nacin stanari postaju vise ukljuceni u desavanja u njihovoj zgradi. Takodje prednost ovog zakona u Haus majstoru je ta sto nasa kompanija vec stupa u kontakt sa predsednicima zgrada, te ce novi zakon samo ojacati tu sponu. 

 

Noviteti koji uticu na radove i izvrsenje istih:

 

Glavna prednost novog zakona je zasticenost stanara, gde bi zakon trebalo da resi problem manjka evidencije podataka o stambenim zajednicama. Od sledece godine Agencija za privredne registre ce javno postaviti podatke o zajednicama i rok za formiranje registra je 12 meseci. Sto se tice hitnih radova, ako koristite Haus majstor, vasi stanari su vec osigurani u toku hitnih intervencija na stambenim zgradama, cime su izbegnute stetne posledice po zivot I zdravlje ljudi i imovinu vece vrednosti.

Za nacrt o zakonu o stanovanju i vise informacija procitajte ovde.